Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2017

Nu skal pengene hjem

tekst KL

Skattesystemet er fundamentalt for det danske velfærdssamfund. Borgere og virksomheder betaler en andel af deres indkomst, så der er penge til børnepasning, skolegang, ældrepleje, sundhed, politi og forsvar. Ligeså afgørende det er, at alle er med til at bidrage til den fælles velfærd, ligeså vigtigt er det også, at de, der skylder penge til det offentlige, betaler de penge tilbage. Hvis ikke det sker, kan opbakningen til velfærdssamfundet meget hurtigt smuldre.

Den 1. november 2005 overtog SKAT opgaven med at inddrive den gæld, som borgere og virksomheder skylder det offentlige, fra kommunerne. Begrundelsen var, at inddrivelsen hidtil havde foregået for uensartet, og nu skulle opgaven effektiviseres, så gælden kunne komme i kassen. 10 år efter og mange kuldsejlede planer senere måtte staten endegyldigt trække stikket til det skandaleombruste it-system EFI i slutningen af 2015. Gælden steg og steg, og pludselig viste det sig, at mange af kravene måske slet ikke var retskraftige.

Den manglende inddrivelse er en alvorlig sag. Alene for kommunernes vedkommende har restancerne passeret 3 milliarder kroner. Det svarer i kroner og ører til opførelsen af 20 nye folkeskoler eller lønnen til cirka 6.000 pædagoger i ét år. 

KL har længe efterspurgt en løsning på problemet og indgik en forståelse med regeringen for et år siden om en række tiltag til at forbedre inddrivelsessituationen. Det har blandt andet ført til, at kommunerne fra 1. februar i år har overtaget inddrivelsen af ejendomsskat, som SKAT har haft vanskeligt ved at håndtere. Og meldingen fra kommunerne er entydigt positiv. Nu vil pengene fra ubetalte ejendomsskatter komme ind igen.

Men regeringen lovede også at se på mulighederne for at kompensere kommunerne for den manglende inddrivelse af borgernes gæld til kommunerne ved at ”afkøbe” kommunernes tilgodehavender. Der er nu gået næsten ét år, og kommunerne har ikke set pengene endnu. Kommunernes tålmodighed er brugt op. Vi kan hverken i kommunerne eller samfundet som helhed acceptere, at store summer i ubetalt gæld forsvinder mellem hænderne på os, fordi gælden forældes.

Det her er ikke bare et spørgsmål om kommunernes økonomi. Den manglende inddrivelse rokker grundlæggende ved den almindelige retsbevidsthed om, at det har konsekvens, hvis man ikke betaler sine regninger til kommunen eller andre dele af den offentlige sektor. Budskabet fra kommunerne er derfor: Der er et økonomisk hængeparti og det må regeringen få afklaret. •

Emneord
Leder, Inddrivelse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nu skal pengene hjem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger