Foto: Christian Klindt Sølbeck
Foto: Christian Klindt Sølbeck
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2017

De usoignerede har også ret til lægehjælp

Vi har lige adgang til behandling. Men for psykiske syge, misbrugere og hjemløse er det ofte svært at begå sig i vores fælles sundhedsvæsen. I Aarhus kan de nu få hjælp af frivillige, som går med til lægen, og er den ”ressourcestærke pårørende”, de sjældent har.

Ofte ser vi dem ikke – de angste, der forsøger at være helt ubemærket. Andre gange er de mere iøjnefaldende i venteværelset. Tøjet er ikke helt rent, de kan ikke finde indkaldelsespapiret og brokker sig højlydt over, at man ikke må ryge. De passer ikke rigtig ind, og måske derfor får de ikke den behandling, de har brug for – og så lever de i gennemsnit 22 år kortere end øvrige danskere.

– Vi har lettere ved at omgås folk, der er lige som os selv. Det har lægen også. Sundhedsvæsenet er skabt til folk fra middelklassen. Men i Danmark er vi lige for loven, og vi bør også være lige for sundhedsvæsenet. Den dygtigste kræftlæge skal også behandle den kvinde, der er psykisk syg og arbejdsløs, siger Kristina Louise Bliksted, leder af Social Sundhed.

Kristina Louise er 31 år og uddannet cand.scient.pol. For snart fire år siden tog hun initiativ til Social Sundhed. En frivillig social forening, der vil skabe mere lighed i sundhed ved at studerende fra sundhedsfaglige uddannelser frivilligt ledsager og støtter udsatte i deres kontakt med sundhedsvæsenet. I dag har foreningen 80 frivillige – såkaldte brobyggere, de hjælper sårbare og udsatte borgere med at huske aftaler, ringer til lægen og ved hvornår bussen går. De tager med og hjælper med at huske og forklare, hvad lægen har sagt. 

Skriv hvad du søger