Foto: Ingrid Riis
Foto: Ingrid Riis
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2017

Alt hvad vi gør, er for borgernes skyld

Guldborgsund Kommune har opfundet sin egen styringsmodel som afløser for den forkætrede NPM-metode. Centralt i den nye model er en knivskarp arbejdsdeling, hvor politikerne holder sig ude af maskinrummet og giver ledere og medarbejdere den faglig handlefrihed. Alt sammen med fokus på at gøre en forskel for fru Hansen.
tekst Sidsel Boye

Det er ikke første gang, borgmesteren i Guldborgsund Kommune har lavet budget med opbakning fra samtlige partier. Men denne gang er alligevel noget særligt. For byrådets seneste budgetforlig er kronen på en meget lang og krævende proces, hvor både styringskultur og værktøjer er blevet tænkt forfra. Med det klare formål at levere størst mulig effekt ude hos borgerne.

– Vi har ikke opfundet den dybe tallerken. Vi har bare sat det, som alle går og taler om, i system. Det betyder, at vi som politikere sætter de overordnede rammer, og jo mindre vi går ned i maskinrummet, desto stærkere en organisation får vi. Vi er stadig i implementeringsfasen, og det er lidt som at vende en supertanker, for nu at bruge en floskel. Men jeg oplever, at medarbejderne kan se, vi rykker. De viser en vilje og et sammenhold i dag, som ikke var der for to år siden, og det er langt sjovere at være politiker i dag, forklarer borgmester John Brædder (Lokal). 

Kort fortalt handler kommunens nye styringsmodel om at sætte ind med ledelse der, hvor den udskældte ”New Public Management”-model kom til kort. Det betyder blandt andet, at politikerne skal være skarpere til at formulere de overordnede rammer og retningen og et fælles fundament for hele organisationen. De skal også blive skarpere på, hvilken effekt, der skal komme ud af medarbejdernes indsats.

Skriv hvad du søger