Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2016

Skepsis blev vendt – sådan da

Det tog borgmester i Haderslev Kommune Hans Peter Geil (V) tre år at omvende borgernes skepsis efter kommunalreformen. Opskriften var at give dem mere medbestemmelse, og det har i dag skabt en stærk fællesskabsfølelse i kommunen. I Sønderborg Kommune ulmer kommunalreformen stadig.
tekst Mads Degn

Det var en ny virkelighed, Hans Peter Geil (V) mødte ind til, da han i januar 2007 satte sig til rette i sin borgmesterstol. Som følge af kommunalreformen var Gram, Haderslev og Vojens Kommuner blev slået sammen, og for Hans Peter Geils vedkommende betød sammenlægningen, at han efter 17 år som borgmester i Gram Kommune nu skulle være borgmester i den nye Haderslev Kommune. Ud over den nye titel, gik han hen over natten fra at have ansvaret for 5.000 borgere til på den gode side af 50.000, og det var en stor omvæltning for den i dag stadigt fungerende borgmester. For som han siger, ”Jeg var jo stort set på fornavn med alle borgerne i Gram”. 

Lige så vel som det var en omvæltning for Hans Peter Geil, oplevede han, at der blandt borgerne i den nye kommune var stor utilfredshed med sammenlægningen. 

– Der opstod et vakuum, hvor folk var sure på kommunalreformen, fordi de følte, at politikere og embedsfolk var kommet for langt væk fra dem. Tidligere, hvis borgerne i Gram skulle bruge en byggetilladelse, kendte de Kaj inde på rådhuset, men sådan var det pludselig ikke længere, og det havde de svært ved at forstå, forklarer Hans Peter Geil. 

Fokus på borgerinddragelse

Skriv hvad du søger