Foto: Jakob Carlsen
Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 34 / 2016

Politikerne skal være anførere

”Medspilsdemokratiet” er professor Jacob Torfings udtryk for det, at politikerne arbejder direkte sammen med borgerne. Det giver en helt ny politikerrolle, hvor man kommer ud af rådhuset. Og borgerne vil gerne være med.
tekst Tom Ekeroth

– Medspilsdemokratiet er en vision om, hvordan vi kan skabe nye politiske arbejdsforhold, hvor kommunalpolitikerne i højere grad kan udvikle politik sammen med lokalsamfundet og borgerne, men samtidig også sætter sig i spidsen for udviklingen, siger Jacob Torfing, professor på RUC ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.

I Gentofte Kommune, hvor man er langt fremme i at drive politik på en ny måde, spiller kommunalbestyrelsen en vigtig rolle, når der skal udvælges politikområder, hvor man skal samskabe, siger Jacob Torfing.

– Politikerne er med til at sætte dagsordener og lave kommissorier for opgaveudvalgene. I sidste ende er det jo politikerne, der skal tage stilling til, hvad de vil bruge de input, de får fra borgerne, til. Uanset om det er nye politikker, handlingsplaner eller helt konkrete løsninger på integration eller inklusion, så er det jo politikerne, som skal tage stilling til, om det er noget, de vil sætte i værk, siger han. 

Skriv hvad du søger