Amerikanske byer forfølger deres egen grønne dagsorden og skal nok overleve Trump, mener Bruce Katz, der er leder af tænketanken Brooking Institution og er blevet formand for det nye danske innovations- og væksthub BLOXHUB. Foto: Crosstown Komunikation
Amerikanske byer forfølger deres egen grønne dagsorden og skal nok overleve Trump, mener Bruce Katz, der er leder af tænketanken Brooking Institution og er blevet formand for det nye danske innovations- og væksthub BLOXHUB. Foto: Crosstown Komunikation
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 33 / 2016

Fed by, men kan I eksportere den?

Verdens storbyer står over for milliard-investeringer i bæredygtig urbanisering. Leder af den amerikanske tænketank Brookings Institution, Bruce Katz, stiller sig imidlertid kritisk over for om Danmark kan udnytte sin styrkeposition på grøn teknologi, når vækstmiljøerne i USA, Indien og Kina for alvor rykker.

Den visionære arkitekt og entertainer, Bjarke Ingels, forstår at underholde en forsamling med sine vilde fremtidsvisioner. Det gør han også på konferencen Urbanization & Exports i Den Sorte Diamant i sidste uge. Her fortæller han om et nyt transportmiddel, hvor vogne ved hjælp af vakuum sendes igennem et rør uden friktion med hastigheder, der vil gøre, at rejsen mellem Dubai og Doha i fremtiden kan gøres på 10 minutter. Med fly vil det tage over en time. Samtidig er hans tegnestue BIG i New York ved at tegne på et stort projekt, der kombinerer indretningen af byrum med et kystbeskyttelsessystem rundt om hele Lower Manhattan. Det vigtige spørgsmål er, om han er en ener eller udtryk for noget, vi kan i Danmark, som kan eksporteres til resten af verden. Har vi som land en særlig evne til at tænke og udvikle visionære og bæredygtige byløsninger?

Enorme investeringer

Frem mod 2050 vokser verdens byer med tre milliarder indbyggere. Den globale urbanisering udløser et massivt behov for investeringer i urbane løsninger, som Verdensbanken vurderer ligger på mellem 4,5 og 5,4 billioner dollars årligt.

Danmarks evne til eksportere urbane løsninger er det konferencens arrangører gerne vil sætte fokus på, sammen med 300 inviterede erhvervsfolk inden for blandt andet byggeri, design, arkitektur, it, innovation og økonomisk diplomati. Den har sit afsæt i den nyetablerede innovations- og væksthub BLOXHUB, som Realdania står bag sammen med Erhvervs- og Vækstministeriet og Københavns Kommune. BLOXHUB er en non-profit forening, der skal fremme innovation og eksport af bæredygtige byløsninger til verdens storbyer.

Skriv hvad du søger