Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 28 / 2016

Folketinget i arbejdstøjet – udfordringer i sigte

tekst

Den politiske sæson har været i gang længe – faktisk i flere måneder. Sæsonen blev i år kickstartet med regeringens helhedsplan, som for en stund satte den politiske dagsorden. Med åbningen af Folketinget er den politiske sæson nu også officielt i gang. Og det er på høje tid, for der er mange presserende opgaver og udfordringer, som politikerne på Christiansborg skal tage fat på. Og flere har også væsentlige konsekvenser for kommunernes arbejde. 

I kølvandet på statsministerens åbningstale har regeringen fremlagt sit oplæg til en ny model for boligbeskatning og et nyt ejendomsvurderingssystem. Ændringerne kan få stor betydning for den enkelte kommunes indkomstgrundlag. Det er tvingende nødvendigt, at der bliver taget hånd om de forskydninger, der er tale om. Regeringen har lagt op til fuld neutralisering i de første år, men der skal også findes en løsning på den lange bane. 

Det har regeringen brugt som anledning til at udskyde den planlagte justering af udligningen. En justering som fra 2018 skulle tage hånd om en række konkrete udfordringer for kommunerne, ikke mindst de økonomiske konsekvenser af refusionsomlægningen på beskæftigelsesområdet. Det er beklageligt, og det er helt afgørende, at den enkelte kommune ikke får en mere usikker økonomi. Et første skridt er taget, da regeringen lægger op til at videreføre den overgangsordning, der har været etableret siden refusionsomlægningen. Men der er også behov for en varig løsning på udligningen for at sikre budgetsikkerheden. 

Regeringen har sat sig et overordnet mål om at sætte gang i væksten og øge beskæftigelsen. Og det er helt afgørende. Krisen har endnu ikke sluppet sit tag i landet, og der er behov for, at vi insisterer på og vedvarende lægger en indsats i at få sat skub i væksten i samfundet. Den begrænsede vækst i Danmark er skævt fordelt, og der er behov for at sikre vækst og udvikling i hele Danmark. Planloven giver kommunerne flere frihedsgrader til at skabe rammerne for økonomisk fremgang. De muligheder vil helt sikkert bliver udnyttet i den kommende tid. Begge dele kommer til at fylde en del i Folketingets lovarbejde i de kommende måneder. 

Hver eneste dag møder de kommunale medarbejdere danskerne på plejehjem, i børnehaver, i skolerne og på jobcentre. De gør deres til, at tandhjulene, der får samfundet til at hænge sammen, kører rundt. KL og kommunerne bidrager hver dag til, at det danske velfærdssamfund fortsat udvikler sig til gavn for borgerne. Det arbejde fortsætter med uformindsket styrke. •

Emneord
Leder, Folketinget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folketinget i arbejdstøjet – udfordringer i sigte Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger