Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2016

Forsyningsstrategi kan udløse milliardregning

En liberalisering af affaldssektoren kan blive dyr for borgerne, lyder advarslen fra Dansk Affaldsforening.
tekst Rudi Holm

Der er løfter om kontante økonomiske gevinster til borgerne i regeringens nye forsyningsstrategi. Men på affaldsområdet kan regeringens planer ende med at koste danskerne penge. Det hævder interesseorganisationen Dansk Affaldsforening. 

I forsyningsstrategien anslås det, at der årligt kan hentes 500 millioner kroner ved en liberalisering af affaldsenergisektoren, men ifølge analyser fra affaldsforeningen, der blandt andet repræsenterer de danske affaldsforbrændingsanlæg, vil det alene koste mellem en og to milliarder kroner, at sektoren som led i liberaliseringen skal skifte billige kommunalt garanterede lån ud med lån på markedsvilkår. Derudover vil højere renteomkostninger betyde en årlig ekstraregning på mindst 300 millioner kroner. Ifølge Dansk Affaldsforening har sektoren en gæld på 10 milliarder kroner i form af anlægsinvesteringer.

– En privat investor i form af en bank, kapitalfond eller pensionskasse vil helt naturligt kræve markant højere afkast på sin investering end de solidariske kommunegaranterede lån til lav rente, som selskaberne har i dag. Den forhøjede profitmargin er der desværre kun én til at dække udgiften for, nemlig forbrugeren, siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Skriv hvad du søger