Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2016

Børnehave siger nej til kommunens it-krav

tekst Rasmus Eiby

I Svendborg Kommune skal alle daginstitutioner udvikle børnenes digitale kompetencer. Det gælder også private børnehaver, men børnehaven Askelæ siger fra, og nu vil de have sagen til Statsforvaltningen.

Alle forældre til børnene i Rudolf Steiner-børnehaven Askelæ i Svendborg Kommune er enige om, at børnehaven skal være it-fri. Børnene skal opleve verden med deres sanser, inden de begynder at opleve den gennem de todimensionelle skærme på computere og tablets. Men Svendborg Kommune tvinger den private børnehave til at bruge it i hverdagen, da udvikling af børnenes digitale kompetencer er et krav i deres børne- og ungepolitik fra 2014. Det er vigtigt, at børnene har digitale færdigheder, når de starter i skolen, da dele af undervisningen her foregår gennem digitale apparater, mener man.

Kommunen og børnehaven har diskuteret længe uden at blive enige. Sagen har været i Ankestyrelsen, men det gav ingen resultater, og derfor gør børnehaven nu klar til, at sagen skal til Statsforvaltningen. Her vil de gerne have svar på, om kommunen kan tvinge børnehaven til at bruge it. Andre private børnehaver har udtrykt samme utilfredshed over it-krav. Rudolf Steiner-børnehaven Bonsai i Charlottenlund har indsamlet godt 3.000 underskrifter på underskriftsindsamlingen ”forældres frihed til at kunne fravælge it i daginstitutionerne”. •  reia

Skriv hvad du søger