Det kræver tid og kræfter at give en borger en støttestrømpe på, og det slider på plejepersonalet. Foto: Lærke Posselt / Polfoto
Det kræver tid og kræfter at give en borger en støttestrømpe på, og det slider på plejepersonalet. Foto: Lærke Posselt / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 22 / 2016

Færre arbejdsskaber med ny teknologi

Markant færre af de ansatte i ældreplejen i nordjyske Thisted kommer til skade på arbejdet. Nye hjælpemidler og undervisning har halveret antallet af arbejdsskader.

Nye tal fra Thisted Kommune viser, at ny teknologi og viden på velfærdsområdet kan forhindre arbejdsskader. På kommunens plejecentre og i hjemmeplejen er antallet af arbejdsskader blevet halveret i takt med, at der er blevet indkøbt nye hjælpemidler til at løfte, vaske, vende og påklæde de ældre.

I de første seks måneder af 2014 og 2015 kom 18 personer til skade, mens de passede på kommunens ældre. Men i den første halvdel af 2016 er antallet af arbejdsskader faldet til det halve, og de ni arbejdsskader er også mindre alvorlige end tidligere. Blot en enkelt af de ni arbejdsskader betød, at en medarbejder måtte melde sig syg. Sidste år førte halvdelen af ulykkerne til at en ansat ikke kom på arbejde.

Det er dels de færre tunge løft, dels kurser i, hvordan man håndtere de løft, der stadig er, der kan tage æren for faldet i skader. Blandt de mange forskellige hjælpemidler som lifte, sejl og hæve-sænke-stole peger Thisted Kommune for eksempel på små, men vigtige, hjælpemidler som en såkaldt ”strømpepåtager”.

Skriv hvad du søger