KL's bestyrelse i en pause under forhandlingerne fredag morgen. Foto: Line Oxholm
KL's bestyrelse i en pause under forhandlingerne fredag morgen. Foto: Line Oxholm
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2016

KL og regeringen indgår økonomiaftale: Omprioriteringsbidraget afskaffet

KL og regeringen har indgået økonomiaftale. Det omdiskuterede omprioriteringsbidrag er med aftalen lagt i graven. Kommunerne har fået hånden på rattet igen, siger KL-formand.

Fredag aften er KL og regeringen blevet enige om en aftale om kommunernes økonomi for 2017. Det sker efter et langstrakt forhandlingsforløb, hvor KL-formand Martin Damm undervejs har givet udtryk for, at ”regeringens krav lå langt fra” kommunernes.

Mest iøjnefaldende i aftalen er, at det stormomsuste omprioriteringsbidrag er lagt i graven. I stedet for at skulle skære en procent af budgetterne om året, undgår kommunerne ifølge aftalen de bebudede besparelser i 2017 og fremover.

KL's formand Martin Damm (V) kalder det for en stor dag for kommunestyret.

- Det, der gik fra med omprioriteringsbidraget, er nu kommet tilbage. Det betyder, at det er kommunalbestyrelserne, som er valgt til at varetage velfærden ude i kommunerne, der nu igen kan prioritere.  De har fået hånden på rattet igen, siger formanden til TV 2 News umiddelbart efter, aftalen blev indgået.

Ifølge en pressemeddelelse fra Finansministeriet skal 2,2 milliarder af de 2,4 milliarder kroner, som omprioriteringsbidraget i 2017 udgør, nemlig føres tilbage til kommunerne. De resterende 200 millioner skal bruges på "borgernær velfærd". Hvor, de penge præcist skal bruges, afgøres i de kommende finanslovsforhandlinger.

Finansministeren glæder sig over aftalen:

- Vi har forhandlet inden for en stram økonomisk ramme, og jeg er derfor glad for, at vi sammen med kommunerne har indgået en aftale, som både er økonomisk ansvarlig og prioriterer kernevelfærden, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen ifølge finansministeriets pressemeddelelse.

Effektiviseringer

Ligeledes fremgår det af aftalen, at regeringen vil søge Folketingets tilslutning til, at det kommunale udgiftsloft fra 2018 og fremover ikke vil indeholde et omprioriteringsbidrag.

- Efter flere ugers hårde forhandlinger er vi tilfredse med, at regeringen nu vil fremsætte forslag i Folketinget om at afskaffe omprioriteringsbidraget permanent. Vi har hele tiden været indædte modstandere af omprioriteringsbidraget. Det har skabt en stor usikkerhed for kommunerne, og det er en sejr for os og det lokale demokrati, at det nu bliver aflivet, siger Martin Damm i en pressemeddelelse fra KL.

Til gengæld har parterne aftalt, at omprioriteringsbidraget fra 2018 skal erstattes af et effektiviserings- og moderniseringsprogram. Det skal frigøre en milliard årligt. Den halve milliard bliver afsat til "prioriteringer bredt i den offentlige sektor", lyder det i Finansministeriets pressemeddelelse.

For at nå de målsatte effektiviseringer, er KL og regeringen også blevet enige om at iværksætte "ambitiøse regelforenklingstiltag på beskæftigelses-, social-, folkeskole- og dagtilbudsområdet samt almenboligområdet."

Finansieringstilskud består

Et andet punkt, der stod langt oppe på listen over KL's ønsker, var at bibeholde finansieringstilskuddet. De 3,5 milliarder kroner, som finansieringstilskuddet udgør, vil også i 2017 blive fordelt til landets kommuner. To af de 3,5 milliarder bliver fordelt "på baggrund af kommunernes grundlæggende vilkår", lyder det i aftaleteksten. Det betyder, at det er de vanskeligst stillede kommuner, der får den største bid af kagen.

Et resultat der glæder KL's næstformand Jacob Bundsgaard (S).

- Vi har fået meget klare meldinger fra det kommunale bagland i forhold til, at en række kommuner simpelthen ikke kan få tingene til at hænge sammen uden finansieringstilskuddet. Derfor var det et afgørende krav for os i forhandlingerne, at finansieringstilskuddet skulle fastholdes på samme niveau som i år, hvor kommunerne i alt får 3,5 milliarder kroner. Og det fik vi igennem, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse fra KL.

Omprioriteringsbidraget kom til verden sidste sommer, da Venstre præsenterede sit regeringsgrundlag. Her lød det, at kommunerne hvert år skulle finde besparelser på en procent eller omkring 2,4 milliarder kroner. Pengene skulle i stedet udmøntes til ”prioriterede indsatser”, som det lød i regeringsgrundlaget.

Hele aftalen kan findes her: http://www.fm.dk/nyheder/pressemeddelelser/2016/06/aftale-om-kommunernes-oekonomi-for-2017

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Økonomiforhandlingsartikel Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger