Thorkild Simonsen (tv.) og Evan Jensen var makkerpar ved økonomiforhandlingerne i 13 år. Foto: Birgitte Jordahn
Thorkild Simonsen (tv.) og Evan Jensen var makkerpar ved økonomiforhandlingerne i 13 år. Foto: Birgitte Jordahn
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2016

Dengang på sammenbruddets rand

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har taget en tur tilbage i tiden. Thorkild Simonsen (S) og Evan Jensen (V) var i 13 år formand og næstformand på skift og stod i spidsen for det årlige sværdslag om kommunernes økonomi. Men hvornår var de tættest på sammenbrud i forhandlingerne, og hvilken finansminister får prædikatet ’kradsbørstig’ med på vejen?

Året er 1996. Det er midt i juni, og Lejres borgmester og KL-formand, Evan Jensen (V), er sammen med næstformanden, Thorkild Simonsen (S), midt i årets økonomiforhandlinger med SR-regeringen. Forhandlinger er de hårdeste i mange år, kan man læse i dagbladene.

Regeringens skattereform betyder, at der vil mangle op mod 6,5 milliarder kroner i kommunale skatteindtægter, mener KL’s forhandlere, der vil have, at kommunerne bliver kompenseret. Regeringen mener, at væksten i økonomien vil fylde hullet, og desuden bugner kommunernes pengekasser.

Der står parterne så. Uforsonlige og ”på kollisionskurs”, som Berlingske skriver i de sidste dage, før aftalen skal lukkes.

Skriv hvad du søger