Arkivfoto: Ole Bo Jensen
Arkivfoto: Ole Bo Jensen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 16 / 2016

Vi skal være glade for kun at få en arm hugget af

Årets økonomiforhandlinger med regeringen tegner ifølge KL’s formand, Martin Damm (V), til at blive yderst vanskelige. Omvendt mener han, at jo mindre en regering er, desto større interesse har den i at lande en aftale for ikke at miste indflydelse.
tekst Rudi Holm

Stigende udgifter til blandt andre flygtninge og det specialiserede socialområde. Et omprioriteringsbidrag, hvor kommunerne hvert år skal aflevere 2,4 milliarder kroner til staten. Og en finansminister, der slår ud med armene og siger, at der ikke er nogen penge at komme efter. Det ligner en giftig cocktail, som KL’s forhandlere, formand Martin Damm (V) og næstformand Jacob Bundsgaard (S), skal forholde sig til, når de i disse uger træder ind og ud af forhandlingslokalerne i Finansministeriet i forsøget på at lande en økonomiaftale, som både regeringen og landets 98 kommuner kan være tilfredse med. 

Og der er da også tale om særdeles vanskelige forhandlinger denne gang, erkender Martin Damm.

– Alene den måde, man har italesat disse forhandlinger på ved at sige, at kommunerne kan få nogle af pengene igen. Det er jo ren fup og fidus. For lad os tænke den tanke, at kommunerne får hele omprioriteringsbidraget tilbage. Så har vi ingenting fået. Det svarer til ren nulvækst. Det hørte jeg ingen partier tale om op til folketingsvalget sidste år. Man har været dygtige til at sætte en præmis om, at vi skal være glade, hvis vi kun får hugget en arm af, for vi kunne have fået hugget to arme af. Man har blandet kortene på en ny måde ved, at vi på denne måde starter med et minus og automatisk skæres ned år for år, siger Martin Damm.

Risiko for tilfældigheder

Skriv hvad du søger