Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2016

Voksne kan også være bange

Hver femte dansker rammes af angst eller depression. Men enkle redskaber som åndedrætsøvelser og mål for hverdagen hjælper mange til et bedre liv. ”Lær at tackle” hedder konceptet, som 67 kommuner i dag udbyder.

– Jeg står i Føtex og kan mærke, at angsten er på vej. Jeg tæller til ti, trækker vejret dybt og tænker på noget, jeg glæder mig til. På den måde kan jeg blive stående i køen, indtil det bliver min tur. Det kunne jeg ikke før. Dengang løb jeg ud af butikken, fordi jeg følte, jeg skulle dø, fortæller Tanja Nielsen.

Tanja på 44 år er en af 136.000 danskere, som lider af angst. Sygdommen er så udbredt, at den hvert år sender 1.900 danskere på førtidspension og er skyld i syv procent af alle sygedage.

Tanja Nielsen virker umiddelbart ikke som en kvinde, der er bange for noget. Men siden en voldsom skilsmisse for fem år siden har hendes liv været præget af angst. Det startede med, at hun ikke turde tage bussen. Pludselig turde hun heller ikke gå ud, når det var mørkt. Til sidst var hun bange for næsten alt. 

Skriv hvad du søger