Foto: Hung Tien Vu
Foto: Hung Tien Vu
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2016

Mit råb om hjælp blev overhørt

Som 14-årig var Sheila Holm dybt afhængig af stoffer og alkohol. Hun er vokset op med forældrenes misbrug og svigt. Hverken skolen eller kommunen greb ind. Vendepunktet i hendes liv bliver en graviditet. I dag er hun 30 år, uddannet pædagog og holder foredrag om sin tid som udsat barn.
tekst Mads Degn

”Et nydeligt hjem”. Sådan beskriver Sheila Holm parcelhuset i Fredericia, hvor hun i sin barndom vokser op. Moren og stedfaren passer begge deres fuldtidsarbejde, og der er altid rent og nydeligt i hjemmet. Men bag den pæne facade og det umiddelbare indtryk af en almindelig dansk kernefamilie tegner der sig et andet billede. Moren bruger mange af sine eftermiddage på at drikke øl hos en veninde, og hvis hun ikke drikker øl, kaster hun mønter i spilleautomater. Stedfaren drikker tæt alle ugens dage og inviterer tit sine venner til drikkelag.

– Udefra set så alt godt ud, men virkeligheden var en helt anden. Jeg mærkede aldrig nærværet fra mine forældre på grund af deres alkoholmisbrug og omsorgssvigt. I stedet fik jeg lov til at passe mig selv uden nogen regler for, hvad jeg måtte og ikke måtte. Så jeg brugte stort set det meste af min barndom på at rende rundt og lave ballade, fortæller Sheila Holm.

I en tidlig alder udvikler Sheila Holm sig til et aggressivt og udadreagerende barn. Hun udtænker strategier til at skræmme forældrenes venner fra at komme på besøg, og når de er ude hos andre river hun ting ned fra hylderne, så snart der begynder at komme alkohol på bordet. Inden for husets fire vægge flyver genstande gennem luften, når Sheila Holm og hendes mor har deres daglige skænderier.

Skriv hvad du søger