Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2016

Krimien og virkeligheden

tekst

Da KL for et par uger siden holdt topmøde, var der samtidig krimimesse i Horsens gamle fængsel. Her deltog en del af de biblioteksbrugere, der i det daglige henter deres krimier på vores folkebiblioteker rundt om i landet.

Mens vi på topmødet tog en alvorlig debat om regeringens upopulære omprioriteringsbidrag, så tog man på krimimessen en alvorlig debat om, hvordan krimigenren har brug for både at forny sig og holde sig i sporet.

Det er lidt det samme med vores folkebibliotek som med krimi-genren. Folkebiblioteket har brug for på én gang at forny sig og holde sig i sporet i forhold til, hvad folkebiblioteket er sat i verden for. 

Vi skal huske på, at hovedformålet med folkebiblioteket er oplysning, demokrati, dannelse og læring. Og er det altid dette perspektiv, vi lægger ned over de mange aktiviteter i folkebibliotekets regi? 

LÆS OGSÅ Nye tal: Erhvervsindsats i top

Vi bliver daglig mindet om, at det ikke er en selvfølge at bo i et veloplyst og frit samfund, ligesom OECDs rangliste minder os kraftigt om, at vi skal op på tæer og blive dygtigere, hvis vi ikke har tænkt os at ryge længere ned ad listen over rige samfund med vækst og velstand. Vi må aldrig tabe det perspektiv.

Det må ikke blive et mål i sig selv for biblioteket at holde liv i bogbranchen eller indkøbe krimier i en målestok, der mætter alle og enhver. Lige så lidt som det heller ikke er meningen, at folkebibliotekerne skal gøre det umuligt at drive privat forretning omkring musik, film, aviser og bøger. 

”Det nye sort” i debatten om folkebibliotek handler om at skabe relationer mellem mennesker. Det er en fin retningsviser for udviklingen af folkebiblioteket, men lad det ikke blive et begreb så bredt som en ladeport. Også her må det gælde, at relationer mellem mennesker i regi af folkebiblioteket skal have et højere formål med fokus på oplysning, dannelse og læring.

Og vi kunne godt en gang imellem spørge os selv, om vores tilbud fra biblioteket skal betyde endnu flere tilbud til de borgere, der i forvejen er velnærede og velfungerende kulturforbrugere sat over for de borgere, som det kniber mere med. For eksempel med læsningen. 

LÆS OGSÅ Kommunepartiet med dybe rødder og stærke vinger

Der skal derfor lyde en opfordring til landets kommunalpolitikere om at tage en drøftelse af, hvordan folkebiblioteket arbejder med sin kerneopgave uden at blive overskygget af sideaktiviteter, der fjerner fokus. Denne diskussion må samtidigt forholde sig til regeringens krav i omprioriteringsbidraget.

Det er ikke fiktion, men den barske virkelighed. Det bør ikke gøre fortællingen til en krimi - hverken af den gode eller dårlige kvalitet. Det er sådan virkeligheden er anno 2016. •

Emneord
KL, Leder, Biblioteker

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Krimien og virkeligheden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger