Holbæk Havnemarked er et af 19 projketer, som LAG Midt-Nordvestsjælland sidste år var med  til at sætte i gang.  Samlet førte det til 12 nye fuldtidsstillinger. Foto: Jonas friis
Holbæk Havnemarked er et af 19 projketer, som LAG Midt-Nordvestsjælland sidste år var med til at sætte i gang. Samlet førte det til 12 nye fuldtidsstillinger. Foto: Jonas friis
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2016

Regeringen snupper penge fra yderområder – borgmestre protesterer

Regeringens bebudede barbering af 30 procent af de såkaldte LAG-midler til landdistriktsområderne møder voldsom kritik fra flere kanter. For nylig fik erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) et protestbrev fra 29 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd.
tekst Rudi Holm

Der var jazzmusik, smagsprøver på helstegt pattegris, og boderne på havnen bugnede af farverige og spændende varer fra lokale producenter den majdag i fjor, da Holbæk Havnemarked slog dørene op og holdt åbningsfest. De flere hundrede fremmødte kunne blandt andet vælge mellem varer som økologisk is fra Skee Ismejeri i Store Merløse, øko jerseykød fra den lokale Frenderupgård og jordbær fra Troldebakkens Frugtplantage i Hørve. 

Seks dage om ugen har havnemarkedet åbent i sommersæsonen, og ud over at bringe de lokale producenter tættere på kunderne har det skabt en række jobåbninger i lokalområdet - ikke mindst for de 21 flygtninge fra Syrien, Eritrea og Somalia, der hjælper til med klargøring, salg, kundevejledning, kassebetjening og oprydning et par gange om ugen.

Udgangspunktet for at åbne et havnemarked i Holbæk var, at det skulle være et socialøkonomisk projekt, som skulle gavne det lokale bysamfund, det lokale miljø og det sociale fællesskab. Idéen var ifølge ildsjælene dog næppe blevet til noget, hvis ikke Den Lokale Aktionsgruppe, LAG Midt-Nordvestsjælland, til en start havde skudt 95.000 kroner ind i projektet.

Skriv hvad du søger