Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2016

Omprioriteringsmilliarder tilbage til kommunerne

Kommunerne får alle de 2,4 milliarder kroner tilbage, som de har omprioriteret i 2017. Det er resultatet af en aftale mellem V og DF. Økonomiforhandlinger og finanslovsforhandlinger skal afgøre, hvordan pengene kommer tilbage. Stadig ikke godt nok, siger oppositionen.

De tvungne årlige besparelser i kommunerne bliver ført tilbage til kommunerne i 2017, men selve omprioriteringen står ved magt. Det er resultatet efter flere ugers Christiansborg-virak om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne hvert år skal aflevere én procent af budgettet til staten.

Rød blok stod klar med et forslag om at sende omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne gennem ”brede forhandlinger”. Men inden det forslag kom til afstemning, fandt V og DF sammen om en aftaletekst, der kort fastslår, at de 2,4 milliarder kroner, som kommunerne skal spare i 2017, bliver ført tilbage til kommunerne. Hvordan pengene helt præcist kommer til at blive fordelt, skal forårets økonomiforhandlinger mellem regeringen og KL og efterårets finanslovsforhandlinger på Christiansborg afgøre.

Armvridning

Det lykkedes ikke regeringen at samle hele blå blok bag forslaget, så da det kom til afstemning i Folketinget, stemte kun V og DF for teksten. Men rød blok og de konservative afholdt sig fra at stemme, og så blev forslaget vedtaget. Men V og DF’s aftale når ifølge de radikales finansordfører, Martin Lidegaard, ikke ordentligt i mål.

Skriv hvad du søger