Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2016

Vil de blå afvikle det kommunale selvstyre?

Jeg bliver meget harm og føler virkelig, at det kommunale selvstyre er presset, når Dansk Folkeparti mener, at deres ”omprioritering” skal bruges til at sikre ensartethed rundt om i landet. Som om 98 kommuner og deres borgere er ens?
tekst Helle M. Adelborg (S), Borgmester i Hvidovre Kommune

Jeg sidder i kommunalbestyrelsen i Hvidovre på 23. år - heraf de sidste fire år som borgmester. Hvidovre er en forstadskommune, som voksede sig sammen og større i årene efter 2. verdenskrig og i dag består af knap 53.000 indbyggere. 

Vi har gennem alle årene bevidst valgt det serviceniveau, som vi ville have i vores kommune for vores borgere. Vi har altid ligget højt på skatteudskrivningen for at sikre flere pædagoger i dagtilbuddene og flere undervisningstimer end det vejledende i folkeskolen, og grænsen for det personlige tillæg til vores pensionister har været højere end i andre kommuner omkring os. Men det var dengang, hvor vi selv stod for skatteudskrivningen, og hvor vores indtægt skulle matche det serviceniveau, vi havde politisk besluttet.

Før og efter 2007

Jeg plejer at sige, at der er stor forskel på at være kommunalpolitiker før og efter 2007 – året, hvor vi fik den nye kommunal- og strukturreform. Det medførte blandt meget andet en aftalebaseret økonomi, som hvert år foregår mellem KL og regeringen. 

Skriv hvad du søger