Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2016

Topmøde vedtager Frederikshavner-forslag

KL’s delegeretmøde forkastede tre ændringsforslag, inden en støtteerklæring fra Frederikshavn til KL’s bestyrelse blev vedtaget med stort flertal.

KL’s bestyrelse kan gå til økonomiforhandlinger med en erklæring fra det kommunalpolitiske topmøde, der bakker op om bestyrelsens ”anstrengelser for at opnå en økonomiaftale for 2017, der ikke påfører kommunerne minusvækst”.

Forinden afstemningen om forslaget fra et flertal i Frederikshavns Byråd fulgte en længere debat, hvor blandt andet en skærpet version af forslaget blev forkastet. SF havde stillet et ændringsforslag, der tilføjede, at der ville være forståelse for, at KL’s bestyrelse i tilfælde af minusvækst ville forkaste en aftale med regeringen.

Langt de fleste delegerede talte dunder mod omprioriteringsbidraget, der undervejs i debatten blev omdøbt til det lige så lidt mundrette ”nedprioriteringsbedrag”. Blandt andet fra KL’s afgående næstformand og borgmester i Rødovre, Erik Nielsen (S).

– Det er absurd, at regeringen dikterer besparelser på ældreområdet og afsætter en ældremilliard til værdighedspolitikker i kommunerne. Puljetyranniet er et angreb på det kommunale selvstyre. Og vi jamrer ikke. Vi banker i bordet, sagde Erik Nielsen under debatten.

LÆS OGSÅ Armlægningen er i gang

Blandt de få modstandere af forslaget var Aarhus’ Lars Boje Mathiesen (LA).

– Lad os nu stoppe klynkeriet. Der kan sagtens finde midler, uden at det går ud over kernevelfærden. Jeg har selv fundet en milliard, sagde han og pegede blandt andet på at Aarhus Kommunes byråd har vedtaget at bruge 215 millioner kroner på kulturområdet. jki@kl.dk 

Forslaget som vedtaget

”Regeringen har lagt op til, at kommunernes økonomi beskæres med 2,4 milliarder korner årligt gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det vil føre til omfattende forringelser af den borgernære velfærd. Derfor bakker KL’s delegeretmøde KL’s bestyrelse op i dens fortsatte anstrengelser for at opnå en økonomiaftale for 2017, der ikke påfører kommunerne minusvækst”.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Topmøde vedtager Frederikshavner-forslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger