”Jeg ser og fornemmer ting langt før hunden. Jeg ser andre mennesker på mange hundrede meters afstand og vurderer dem” – Peter Devantier, Balkan-veteran. Foto: Hung Tien Vu
”Jeg ser og fornemmer ting langt før hunden. Jeg ser andre mennesker på mange hundrede meters afstand og vurderer dem” – Peter Devantier, Balkan-veteran. Foto: Hung Tien Vu
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2016

Servicehunden sætter angsten på pause

Selvom det snart er 21 år siden, at veteranen Peter Devantier returnerede fra krigen på Balkan, er han stadig dybt mærket af oplevelserne. Men servicehunden Josefine hjælper på trangen til at isolere sig fra omverdenen og gør, at han tør bevæge sig rundt i centrum af Odense.
tekst Simon Lessel

På et bjerg i Sarajevo i juni 1995 sidder Balkan-soldaten Peter Devantier fanget sammen med sin deling. En af delingens lastbiler er blevet ramt i tanken og spærrer den eneste flugtvej ned fra bjerget. Her kan de danske soldater blot se til, mens beskydningen af dem tager til. Som et dårligt pixeleret computerspil fra halvfemserne kan Peter og de andre soldater se ammunitionen forlade serbernes geværer takket være den kemiske reaktion fra de fosforbelagte geværmundinger, der får hver patron til at lyse op i sommermørket.

Tilbage i Odense – mere end 20 år senere – er det stadig dagen på bjerget, der står stærkest i den hukommelse, der en gang imellem spiller den PTSD-ramte veteran et puds, og gør, at det kan være svært at stykke de lange ord sammen i ordspillet Wordfeud på iPad’en. Faktisk skal der ikke mere til end simple lysglimt fra hverdagsagtige ting, før Peter befinder sig tilbage på bjerget.

– Der var engang, jeg kom hjem en aften, hvor udendørslampen ude foran min lejlighed blinkede, fordi den skulle have en ny pære. Det satte hele mit system i gang, og jeg følte, at nu er der nogen, der skyder efter mig, fortæller han.
Mens Peter fortæller sin historie lyder der i baggrunden en gang imellem et langt suk. Sukket kommer ikke fra et menneske, men fra servicehunden Josefine, som Peter har fået bevilliget af kommunen til at afhjælpe angsten og trangen til isolere sig fra omverden, som PTSD’en medfører.  

Lastet med traumer  

Skriv hvad du søger