Illustration: Philip Ytournel
Illustration: Philip Ytournel
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2016

Omprioriteringsbidraget skal væk

Lokalpolitikere på tværs af partifarver og kommunegrænser vil have omprioriteringsbidraget fjernet i forbindelse med forårets økonomiforhandlinger med regeringen.
tekst Rudi Holm

Omprioriteringsbidraget er en trussel mod det kommunale selvstyre. Derfor skal det væk.

Sådan lyder det fra en stribe økonomiudvalgsmedlemmer fra forskellige kommuner, som Danske Kommuner har talt med om forårets økonomiforhandlinger med regeringen. På tværs af kommunegrænser og partifarver er kommunalpolitikerne over en kam utilfredse med omprioriteringsbidraget på en procent, som betyder, at staten årligt barberer 2,4 milliarder kroner ud af de kommunale budgetter frem mod 2019. I fjor fik KL hentet 1,9 milliarder kroner hjem igen til kommunerne, men usikkerheden om, hvorvidt der overhovedet løber penge tilbage i kommunekasserne i de kommende år, er stor rundt om i landet.

– Det er vigtigt for mig, at KL får en aftale i stand, der afbøder omprioriteringsbidragets skævheder. Den ene procent, vi skal aflevere hvert år i Odsherred, betyder, at vi skal ud og finde 15 millioner kroner, uden at vi aner, om vi får nul, 13 eller 14 millioner kroner tilbage. Det betyder, at vi formentlig skal ud og fyre folk, som vi så måske kan ansætte igen bagefter, hvis der ellers kommer penge til de områder, vi har skåret i. Med andre ord beder de os kommunalpolitikere om at træffe nogle upopulære beslutninger, og så kan de bagefter tage æren for at dele penge til nogle områder, som de prioriterer. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger Morten Egeskov (V) fra Odsherred Kommune.

Skriv hvad du søger