Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 07 / 2016

Digital fremtid kræver samarbejde

tekst KL

Digitale løsninger og teknologier udvikler sig hurtigt i disse år. Og det går hurtigere, end vi kan forestille os. Antallet af sundheds-apps eksploderer, og det samme gør digitale læremidler, der gør børn og unge i folkeskolen i stand til at lære på nye måder. Førerløse biler, robotter i hjemmeplejen og droner, der bringer mad ud, er ikke længere kun vilde fremtidsvisioner.

Digitalisering og ny teknologi besidder ubegrænsede muligheder for at forny den service, som kommunerne tilbyder borgere og virksomheder. Og der er store muligheder for effektivisering uden at gå på kompromis med kvalitet og nærhed. Kommunerne skal selvfølgelig gribe og udnytte alle disse muligheder. Og det kræver fælleskab og samarbejde mellem kommunerne.

Afprøvning af nye muligheder, gennemførelse af pilotprojekter og samarbejde med leverandørerne om innovation er noget af det, som alle kommuner er engagerede i på forskellige områder. Men vi kan blive bedre til at sprede viden om, hvad der virker – og tage andres erfaringer til os. Et godt eksempel er området for velfærdsteknologi, hvor kommunerne i fællesskab har etableret et fælles videnscenter for implementering af velfærdsteknologi.

Hurtigt optag af nye teknologier og et sejt træk med standardisering, arkitektur og fælles krav til it-løsninger er vejen til effektiv forretningsudvikling, hvor teknologiens muligheder udnyttes. Mulighederne for fornyelse med digitalisering er store, uanset om det er i dagsinstitutionen, i byrummet, i klasse-lokalet eller i jobcentret. 

LÆS OGSÅ Telefonindustri vil blande sig i ældreplejen

Fra 2011 til 2015 har kommunerne, KL og KOMBIT arbejdet tæt sammen om et digitalt løft af den kommunale sektor gennem den fælleskommunale digitale handlingsplan. Handlingsplanens mange projekter er nu gennemført, og undervejs er der blevet skabt et effektiviseringspotentiale på næsten tre milliarder kroner i 2019.

En ny kommunal digital handlingsplan, som vil danne rammen for kommunernes digitale samarbejde frem mod 2020, er nu på vej. Her skal vi blandt andet styrke en række af de forudsætninger, som skal være på plads, for at kommunerne effektivt kan gribe de digitale muligheder. Det gælder for eksempel it-sikkerhed, deling af data på tværs og rammearkitektur. 

Der er også behov for tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, regioner og staten om de digitale muligheder. Det gælder for eksempel om de juridiske rammer, it-infrastruktur og om digitalisering på områder, hvor serviceforløb til borgerne går på tværs af flere myndigheder. Derfor håber KL, at der i løbet af foråret kan aftales en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der har fokus på udfordringer, som de enkelte sektorer ikke kan løse hver for sig.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Digital fremtid kræver samarbejde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger