Foto: Florian Beckers / Polfoto
Foto: Florian Beckers / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 04 / 2016

Vejbidragssag ved vejs ende

Højesteret afsiger fredag dom i en sag, der ikke alene handler om trecifrede millionbeløb, men også trækker grænsen for, hvad staten kan tillade sig over for kommunerne.
tekst Rudi Holm

Kommunerne skulle forhindres i at flytte penge fra vandforsyningsselskaber over i kommunekassen. Sådan lyder begrundelsen for, at den statslige myndighed Forsyningssekretariatet mener, at det var rigtigt at opkræve omkring 385 millioner kroner mere, end kommunerne selv vurderede, de skulle betale i såkaldt vejbidrag i perioden fra 2007 til 2010.

– Kommunernes lyst til at kanalisere midler over i kommunekassen er stor i disse tider – og hæmningerne tilsvarende lille. Kreativiteten i kommunerne er stor. Der ligger en stor pose guld i vandselskaberne. Der er tale om værdier for tocifrede milliardbeløb, som kommunerne ikke må bruge. Vores påstand er, at kommunerne har fået camouflerede uddelinger i form af underprissætning af vejbidragene, lød det fra Kammeradvokatens repræsentant Sune Fugleholm under det afsluttende retsmøde i Højesteret i sidste uge.

På fredag falder Højesterets dom i den usædvanlige og opsigtsvækkende sag, som ikke alene handler om flercifrede millionbeløb, men også om grundlæggende juridiske principper for samspillet mellem stat og kommuner. For spørgsmålet er, om staten kan tilsidesætte kommunale skøn og vurderinger for selv at komme med egne skøn og vurderinger?

Skriv hvad du søger