Unge har en overdreven forestilling om, at ”de andre” drikker og ryger mere. Det har en indflydelse på deres eget forbrug. Foto: Kim Agersten / Polfoto
Unge har en overdreven forestilling om, at ”de andre” drikker og ryger mere. Det har en indflydelse på deres eget forbrug. Foto: Kim Agersten / Polfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 04 / 2016

Unge vestjyder udskyder alkohol og røg

Ringkøbing-Skjern Kommune har succes med deres projekt ”Tænk Efter”, der får de unge til at vente med øl, shots og smøger. Det er samarbejdet på tværs, der er nøglen til succesen.
tekst Emil Staulund Larsen

Ida Boutrup sidder på tredje række sammen med sine veninder. De er sammen med deres klassekammerater i syvende klasse kommet til ”Tænk Efter” i Ringkøbing-Skjern Kommune. Pigerne pjadrer, og drengene skubber lidt til hinanden. Flere drenge kigger interesserede over mod den modsatte række, hvor pigerne har klumpet sig sammen. Det er en tid med mange fristelser og faldgrupper, og snart bliver alkohol en del af det. Og et usundt forhold til alkohol kan blive dyrt for kommunerne. 

Tænk Efter er et tværgående projekt mellem kommunen, SSP, politiet, sundhedsplejersken og Sundhedscenter Vest. Sammen tager de rundt til folkeskoler i kommunen og med leg og læring, får de eleverne til at blive klogere på alkohol og røg. Det har fået flere elever til at vente med de farlige fornøjelser. 

Efter kommunen er begyndt med Tænk Efter er alkoholdebutalderen steget, og færre vil drikke alkohol ved næste fest. Desto længere de venter, desto større er chancen for, at de ikke ender med stoffer, kriminalitet og overforbrug af alkohol, viser undersøgelser.  

Skriv hvad du søger