Foto: Christian Sølbeck
Foto: Christian Sølbeck
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2015

Vi skal ville mere

Hun blev kaldt rødstrømpe i skolegården og blev ved et tilfælde opstillet som kandidat til byrådet. I dag er hun viceborgmester i Aarhus Kommune, og hun er overbevist om, at der skal være flere kvinder i dansk kommunalpolitik. Vi skal være mere ambitiøse, mener Anne Nygaard.

Anne Nygaard er ret træt af at høre på, at kvinder tager sig af de bløde områder i dansk lokalpolitik, mens det kun er mændene, der tager sig af hårde ting som økonomi og teknik. Faktisk hader hun den kliché, hvilket hun hurtigt gør klart på sit kontor på Aarhus Rådhus. Selv er hun 26 år, 1. viceborgmester i kommunen og valgt ind for Radikale Venstre.

– Jeg kan for mit eget vedkommende sagtens slå den kliché ihjel. Det handler om personen. Der er for eksempel en kvinde i spidsen for Teknisk Udvalg her i Aarhus, siger Anne Nygaard, der selv sidder i Børn og Unge-udvalget og Økonomiudvalget.

I slutningen af december 2012 sad Anne Nygaard og spiste rester fra en julemiddag og drak rødvin med sin kæreste og deres fælles venner fra Radikal Ungdom i Aarhus. Vennerne fortalte, at der manglede en god radikal kandidat til at stille op i Aarhus ved det forestående kommunalvalg. ”Er det ikke noget for dig, Anne?”, opfordrede vennerne. Og Anne Nygaard var ikke meget i tvivl. Hun var aktiv i ungdomspartiet og trængte til igen at blive udfordret. Hun huskede tilbage på sin opvækst og folkeskoletid i Aarhus, hvor hun ofte blev kaldt for ”rødstrømpe”, fordi hun aldrig var bange for at sige sin mening. Ét år senere lagde hun navn til en plads i byrådssalsalen. Og der er brug for flere kvinder i byrådene, mener hun. 

Skriv hvad du søger