Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2015

Tema: Ligestilling

Mindre end hver tredje lokalpolitiker er kvinde, men er det et problem? De mandlige politikere siger nej, og kvinderne klart ja. En af dem, der tror på, at mere ligestilling vil give bedre resultater i byrådene, er Aarhus’ viceborgmester Anne Nygaard (R).
tekst

Mænd og kvinder er uenige om ligestilling

Kvinderne risikerer at løbe ind i muren, når de tager ligestillingsspørgsmålet op. Mændene synes nemlig ikke, at der er et ligestillingsproblem i kommunalpolitik, og de udgør et flertal i byrådene. Det kan have konsekvenser for trivslen.

Vi skal ville mere

Hun blev kaldt rødstrømpe i skolegården og blev ved et tilfælde opstillet som kandidat til byrådet. I dag er hun viceborgmester i Aarhus Kommune, og hun er overbevist om, at der skal være flere kvinder i dansk kommunalpolitik. Vi skal være mere ambitiøse, mener Anne Nygaard.

Kønnet har ingen betydning

For et mindretal af de kvindelige byrådsmedlemmer i Danske Kommuners undersøgelse er det ikke et problem, at der en overvægt af mænd i byrådene. De politiske evner og en bedre fordeling af alder og faggrupper vægtes højere end kønnet.

Kvinderne er blevet glemt

Partiforeningerne har glemt kvinderne. Vi tror, vi har opnået ligestilling og har set os tilfredse med 30 procent kvinder i byrådene, og det er ikke et problem, der vil løse sig selv over tid, mener kommunalforsker Ulrik Kjær.

LÆS OGSÅ Kønnet har ingen betydning
FOR ABONNENTER

Flere kvinder giver anderledes debat

Byrådssalen er en arena domineret af mænd. Flere kvinder i kommunalbestyrelserne vil betyde mere jordnære og nuancerede diskussioner, mener kønsforsker Karen Sjørup. Hun foreslår begrænsninger på, hvor lang tid ad gangen, man kan sidde i kommunalbestyrelsen for at bryde den mandlige dominans.

Ligestilling gavner bundlinjen

Der er økonomiske gevinster i, at både mænd og kvinder deltager i beslutningsprocesserne. Alligevel ligger Danmark i bund, hvad angår kvinder i topstillinger. Det er spild af talent og tabt fortjeneste, lyder det fra Heidi Rottbøll Andersen, der arbejder med at skabe kønsbalance i toppen af nogle af verdens største selskaber.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tema: Ligestilling Felter med * skal udfyldes
 
Af: Signe Bock Segaard
Institutt for samfunnsforskning
Den 16.12.2015 kl. 10:14

Endelig er ligestilling i politikken et tema i Danmark

svar på: Tema: Ligestilling

Ligestilling, køn, kvinder og mænd har længe været et tema i den norske debat og den politiske offentlighed. Nationale myndigheder har taget initiativ til flere proaktive politiske "reformer" for at øge kvinders synlighed og andel i norske kommunestyrer og erhvervsliv. I forbindelse med lokalvalget for et par måneder siden, fik forskere ved det uafhængige forskningsinstitut, Institutt for samfunnsforskning med undertegnede som projektleder, i Oslo, opgaven med at skrive en forskningsbaseret kundskabsstatus. Denne kundskabsstatus belyser status for ligestilling i nordisk lokalpolitik, og hvilke mekanismer, som afgør om det er en mand eller kvinde som velges. Rapporten skisserer et kompliseret billede af årsager. Rapporten findes her (gratis): http://www.samfunnsforskning.no/Publikasjoner/Rapporter/2014/2014-009

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger