Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2015

Ligestilling gavner bundlinjen

Der er økonomiske gevinster i, at både mænd og kvinder deltager i beslutningsprocesserne. Alligevel ligger Danmark i bund, hvad angår kvinder i topstillinger. Det er spild af talent og tabt fortjeneste, lyder det fra Heidi Rottbøll Andersen, der arbejder med at skabe kønsbalance i toppen af nogle af verdens største selskaber.
tekst Fadime Turan

De virksomheder, der kommer tættest på at have lige mange mænd og kvinder i ledelsen, har 55 procent højere kapitalafkast end virksomheder med få eller ingen kvinder i toppen. 

Det fortæller Heidi Rottbøll Andersen, der er stifter og direktør af konsulentvirksomheden Living Institute. Hun rådgiver hvert år flere hundreder virksomheder om diversitet.

– Og vi taler om de allerstørste virksomheder i verden, så begynd lige at tælle i milliarder, understreger Heidi Rottbøll Andersen.

Ifølge Heidi Rottbøll Andersen er der kun gode argumenter for at arbejde med at få flere kvinder ind i topledelserne i Danmark – også i politik.

LÆS OGSÅ Kønnet har ingen betydning
FOR ABONNENTER

Hun mener ikke, der er den store forskel på det at drive en virksomhed og en kommune, hvis man ser på det som en driftsorganisation.

– En kommune opererer også med indtægter og udgifter, kunder og medarbejdere, der skal tiltrækkes, med beslutninger der skal tages og en virkelighed at forholde sig til. Der er nogle visioner og værdier, man skal være afklaret omkring for at kunne drive sin virksomhed eller kommune godt.  Det har et resultat eller en effekt, hvis man gør sit arbejde dårligt, ræsonnerer Heidi Rottbøll Andersen. 

Ingen organisationer, virksomheder eller institutioner har fordel af kun at have det ene køn i ledelsen, vurdere hun. 

– Måske er der nogen, der vil påstå, at vi kan undvære det, som de to køn bærer med sig i ledelsen af for eksempel vuggestuer, en it-afdeling eller i olieindustrien, men de kommer til at tabe på sigt, siger Heidi Rottbøll Andersen. 

LÆS OGSÅ Flere kvinder giver anderledes debat
FOR ABONNENTER

Vi er ikke ens

– For at høste fordelene ved at skabe større ligestilling i topledelsen, må vi erkende, at vi ikke er ens, fastlår Heidi Rottbøll Andersen. 

– I Danmark er ligestilling synonym med at være ens. Men hvis vi var det, hvordan forklarer vi så, hvorfor de organisationer med diversitet i topledelsen, klarer sig markant bedre end dem med homogene ledelser. Vi bringer noget forskelligt med til bordet og det skal vi erkende og udnytte, siger Heidi Rottbøll Andersen. 

Penge er et fint motiv

Står det til hende, behøver motiverne for at arbejde med ligestilling ikke være idealistiske.

– Det er fint, hvis det er penge, virksomhederne går efter, når de ansætter flere kvinder, for det er godt for os alle, kommer det fra Heidi Rottbøll Andersen.

LÆS OGSÅ Vi skal ville mere
FOR ABONNENTER

Under alle omstændigheder fraråder hun offerkortet: ”Synes du ikke, det er synd eller for dårligt, at kvinderne bliver diskrimineret?” 

– Så vil du i hvert fald i Danmark møde en enorm modstand. Fordi der er en bred enighed om, at det problem har vi ikke i Danmark. Det kan godt være, at kvinder tjener 30 procent mindre end mænd, og det kan godt være, der ikke sidder en eneste kvindelig leder, men vi har altså ligestilling i Danmark, basta! Den opfattelse trives i bedste velgående, vurderer hun.  

I forhold til andelen af kvinder i ledelsen ligger Danmark som nummer 86 på verdensplan-  på niveau med Rwanda. Det er Absurd, mener hun, for Danmark ligger helt i top, når det gælder veluddannede kvinder, som endda er langt bedre uddannede end mændene, hvilket de har været i lang tid, påpeger hun.

Det kræver selvransagelse

– Det er komplekse mekanismer, der gør, at man utilsigtet kommer til at holde det ene køn fra magten. Men man kan starte med at spørge sig selv, hvor det er, vi kan have blinde vinkler? Hvad er det i vores sprog og adfærd, som kan være understøttende for noget, der er uhensigtsmæssigt? foreslår hun.

LÆS OGSÅ Tema: Ligestilling

I en politisk sammenhæng, for eksempel et byråd, kan det, ifølge Heidi Rottbøll Andersen, være en idé at spørge sig selv: Er vi sikre på, at alle føler, at de kan være en del af det her? Kan der være et eller andet i måden, vi er på, som forårsager en overrepræsentation af en bestemt slags mennesker, selvom rekrutteringsgrundlaget er fifty fifty. 

– Og kan man ikke selv komme med svarene, så kan man spørge hinanden, om der er noget, vi gør, der kan have en uønsket effekt, uden at vi ved det? Hvem spiller vi golf med, hvem deltager i cykelarrangementerne? Kan alle være med? For vi ved, der bliver talt arbejde og taget beslutninger i de sociale sammenhænge, hvor spidserne er sammen, og kvinder kan af gode grunde ikke være med i herreomklædningen efter fodbold, påpeger Heidi Rottbøll Andersen. 

Hun vurderer, at det vil være dyrere i længden ikke at fremme mangfoldighed på tværs af køn og kultur. 

– At miste halvdelen af sine toptalenter kommer til at gøre mere ondt end at ændre kulturen, også inden for kommunen, i byrådet og i direktionen, advarer Heidi Rottbøll Andersen. • fatu@kl.dk

LÆS OGSÅ Kvinderne er blevet glemt
FOR ABONNENTER

Det virker ikke

Skal man i gang med at skabe større kønsbalance, er der et par dødsynder, man skal undgå: 

Dødssynd nr. 1: 

Vi fikser kvinderne 

Vi fikser kvinderne, så de kan blive ligesom dem, der allerede er der. De kvinder, der er rigtig gode til at være ligesom mændene, bliver forfremmet, hvorimod de kvinder, wder er anderledes end majoriteten, men som i virkeligheden har, hvad der er mangel på, hægtes af. 

Dødssynd nr. 2: 

Vi nedsætter et udvalg

HR-direktøren nedsætter en taskforce internt i virksomheden, som får til opgave at skabe kønsbalance i toppen. Men fordi de ofte hverken har tyngden eller de magtbeføjelser, der skal til, ender de med at fremstå som nogen, der skal udbrede et meget upopulært budskab, ”Nu vil vi have kønsbalance”, med risiko for blive udråbt som feminister.

Det virker 

Direktøren, kommunaldirektøren eller borgmesteren trækker en streg i sandet og siger: ”Fra nu af er alt, hvad der ikke fremmer, at vi har mænd og kvinder på alle niveauer, slut”. Og så går man ellers i gang med at lave en kulturændring i hele virksomheden. 

Skriv hvad du søger