Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2015

Kvinderne er blevet glemt

Partiforeningerne har glemt kvinderne. Vi tror, vi har opnået ligestilling og har set os tilfredse med 30 procent kvinder i byrådene, og det er ikke et problem, der vil løse sig selv over tid, mener kommunalforsker Ulrik Kjær.
tekst Emil Staulund Larsen

Pilen peger mod partierne, når kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet skal forsøge at forklare, hvorfor der ikke er flere kvinder i byrådene. Statistisk bliver der valgt ligeså mange kvinder, som der bliver opstillet, nemlig godt og vel 30 procent. Problemet er derfor, at partierne ikke stiller nok kvinder op.

– Partiforeningerne har mange hensyn, de skal tage, og det skal gerne være balancerede valglister. Der skal være nogle unge og ældre, mænd og kvinder og én fra den nordlige del af kommunen og én fra den sydlige. Kønnet betyder noget, når der er 10-15 procent kvinder på listen, men når de når op på 30 procent, tænker partierne åbenbart; ”så fik vi kvinder med”, og så er der styr på det, siger Ulrik Kjær.  

Når partierne er nået hertil, har de ikke længere et særligt fokus på at finde kvinder. Og når man ikke har særligt fokus på, at der skal peges på en særlig type kandidat, ender det med, at der bliver peget på én, der ligner dem selv. Hvilket oftest er en mand. Problemet går helt tilbage til medlemsrekrutteringen. Cirka hvert tredje medlem af partiforeningerne er kvinder.

Skriv hvad du søger