Foto: Jakob Carlsen
Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2015

Flere kvinder giver anderledes debat

Byrådssalen er en arena domineret af mænd. Flere kvinder i kommunalbestyrelserne vil betyde mere jordnære og nuancerede diskussioner, mener kønsforsker Karen Sjørup. Hun foreslår begrænsninger på, hvor lang tid ad gangen, man kan sidde i kommunalbestyrelsen for at bryde den mandlige dominans.

Tallene taler deres tydelige sprog. Det gennemsnitlige byråd udgøres af 30 procent kvinder. Kommunalpolitik er statistisk domineret af mænd, og det gør sig også gældende på aftenenes byrådsmøde i Ballerup Kommune. Her er ni ud af 25 byrådsmedlemmer kvinder. Tallene er et bevis på, at den kommunalpolitiske arena er ”et mandsdomineret felt”. 

Det siger kønsforsker Karen Sjørup, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, der selv har siddet i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg tilbage i slutningen af 70’erne. Hun overværer denne mandag aften byrådsmødet i Ballerup sammen med Danske Kommuner. Her går der tre kvarter før den første kvinde, Mette Hedegaard fra Enhedslisten, tager ordet i byrådssalen i debatten om nye udlejningskriterier for kommunens almene boliger. Karen Sjørup kalder det karakteristisk, at det primært er midaldrende mænd, der tager ordet. Flere kvinder i byrådet vil ændre dynamikken i byrådssalen, mener hun. 

– Flere kvinder på udvalgs- og formandsposterne vil betyde, at man vil få en anderledes diskussion. En politisk diskussion præget mindre af den mandlige, retoriske selvfremstilling og en mere kvindelig cirkulær dialog, hvor man ikke kommer frem til løsningen med det samme, men i stedet taler mere rundt om emnet, siger Karen Sjørup. 

Skriv hvad du søger