Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 34 / 2015

Kommunerne er svære at lovgive for

KL er med i Bruxelles, når der bliver diskuteret nye lovforslag, der har betydning for kommunerne. Men kommunernes forskellighed i Europa gør det svært at lave lovgivning.
tekst Emil Staulund Larsen

I Frankrig er der rigtig mange kommuner, og de ligner langt fra dem, vi kender i Danmark. I Frankrig kan en kommune dække en millionby som Paris eller et lille landområde med 10 indbyggere. Det er derfor ikke let at lave love, der passer både danske og franske kommuner.

– Det er svært for EU at lovgive for kommunerne på europæisk niveau. I Frankrig er der 36.500 kommuner, og det er derfor svært at trække en fælles boks ned over både de franske og danske kommuner. De danske kommuner har flere opgaver og større ansvar, siger Andreas Højbjerg Nielsen, politisk konsulent hos KL i Bruxelles. 

KL’s kontor ligger på gang ved siden af kommunelande, som de skandinaviske og baltiske lande, der ligner Danmark. For at skabe størst mulig indflydelse arbejder KL med ligesindede i CEMR (Rådet for Europæiske Kommuner og Regioner), der har kontor på etagen lige over. 

Skriv hvad du søger