Kommunerne havde ønsket sig fuld vetoret, men er glade for den forbedring, som den nye indsigelsesret giver. Foto: Colourbox
Kommunerne havde ønsket sig fuld vetoret, men er glade for den forbedring, som den nye indsigelsesret giver. Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 34 / 2015

Kommuner får indflydelse på havvindmøller

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) giver kommunerne betinget indsigelsesret, når store vindmøller i fremtiden skal placeres i kystnære områder.
tekst Rudi Holm

Kommunerne får større indflydelse på, hvor kystnære vindmøller skal placeres i fremtiden. Samtidig bliver det ikke længere Energistyrelsen, men energi-, forsynings- og klimaministeren, der skal give den endelige tilladelse til nye projekter. 

Det er energiforligskredsen i Folketinget, der er blevet enige om at give kommunerne en større medbestemmelse i den såkaldte åben-dør-ordning. Det sker, efter at der tidligere på året var massive protester flere steder i landet over, at embedsmænd i Energistyrelsen nærmest hen over hovedet på borgere og kommuner kunne tage beslutninger om, hvor op til 200 meter høje vindmøller kunne placeres.

– Det er en forudsætning for den grønne omstilling, at vi har en bred folkelig og lokal opbakning. Jeg er derfor glad for, at vi nu får en mere demokratisk løsning, hvor kommunerne kan komme med indsigelser, hvis de synes, at et projekt ikke er fornuftigt, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Skriv hvad du søger