Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 34 / 2015

EU-kontorer henter millioner til kommuner

Siden hovedstadskommunerne i sommers åbnede kontor i Bruxelles, har alle danske kommuner haft repræsentanter i EU’s hjerte. EU-kontorerne hjælper kommunerne med at komme med i attraktive EU-projekter og henter millioner hjem til lokale skoler, virksomheder og projekter.
tekst Emil Staulund Larsen og Simon Lessel

Skyerne og bygningerne ved Europaparlamentet i et vådt oktober-Bruxelles har et kedeligt fællestræk. Nemlig kedelighed. Grå og firkantet. Men over skyerne skinner solen som bekendt altid, og bag glasfacaden på embedsbygningerne er der ikke bare bøvlet administration, men også hjælp og støtte at hente – og ikke mindst rigtig mange penge. 

Midtjyllands EU-kontor, CDEU, er et blandt mange EU-kontorer, der er sat i verden med ét formål. De skal hjælpe deres hjemstavnskommuner til at komme med i store EU-projekter, dele viden og ikke mindst at hente penge hjem til egne projekter. Det sidste er CDEU særligt dygtige til. Kontoret krydsede i sommers en symbolsk grænse. 500 millioner kroner har de hentet hjem til Midtjylland. 

– Det er mange af de samme samfundsudfordringer, vi har i Danmark, som mange andre lande i Europa døjer med. Derfor er EU meget interesseret i nogle af de løsninger, som vi arbejder med i Midtjylland, siger Lars Holte, direktør for CDEU. 

Skriv hvad du søger