Energitårnet i Roskilde er et af de mange kraftvarmeværker i Danmark, som kan tænkes ind i en større helhed. Foto: Lars Laursen / Scanpix
Energitårnet i Roskilde er et af de mange kraftvarmeværker i Danmark, som kan tænkes ind i en større helhed. Foto: Lars Laursen / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 29 / 2015

KL-udvalgsformand: Giv os en grøn skal-opgave

For at undgå milliardstore fejlinvesteringer i den grønne omstilling af Danmark bør staten give kommunerne redskaber til at styre udviklingen, og det skal ske hurtigst muligt. Sådan lyder en af konklusionerne ovenpå 14 succesfulde partnerskaber om strategisk energiplanlægning.
tekst Rudi Holm

Det hører til sjældenhederne, at en kommunal toppolitiker opfordrer Christiansborg til at påtvinge kommunerne en opgave – en såkaldt skal-opgave. Men ikke desto mindre er det, hvad formanden for KL’s teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen (V), opfordrer Folketinget og staten til.

Han mener, at lovgivningen om såkaldt strategisk energiplanlægning skal skærpes, så det ikke længere er en kan-opgave, men bliver en skal-opgave for kommunerne.

– Det giver god mening, at det er os som kommuner, der er tæt på borgere, virksomheder og forsyningsselskaber, der påtager os ansvaret med at løfte opgaven med at omstille energien væk fra de fossile brændsler. Derfor har vi fra KL’s side foreslået staten, at kommunerne skal have en ny kommunal opgave i strategisk energiplanlægning. Desværre er vores forslag endnu ikke blevet hørt og udmøntet i lovgivning, men vi har stadig ikke givet op, siger Jørn Pedersen.

Skriv hvad du søger