De graver overalt. Borgmester Flemming Christensen (K) og kommunaldirektør Peter Frost på det sted, hvor rådhusudvidelsen kommer med plads til 200 medarbejdere. Foto: Camilla Schiøler
De graver overalt. Borgmester Flemming Christensen (K) og kommunaldirektør Peter Frost på det sted, hvor rådhusudvidelsen kommer med plads til 200 medarbejdere. Foto: Camilla Schiøler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 26 / 2015

Køges vilde vækst

Køge oplever en voldsom udvikling fra stille provinsby til regionalt kraftcenter med store infrastrukturprojekter, erhvervsinvesteringer og supersygehus. Fremsynede lokalpolitikere og embedsmænd har deres del af æren for en byudvikling, der sætter nye standarder.

Der graves overalt i Køge. En stor del af landets gravemaskiner synes at befinde sig i det, der for ikke så lang tid siden var en hyggelig, men lidt stille købstad syd for København. Der graves så meget, at kommunen har ansat en gravekommunikatør med det ene formål at oplyse borgerne om byggeprojekterne og deres konsekvenser for byens liv. Blandt andet har han en livlig dialog med nysgerrige borgere på Facebook.

Og det er store infrastrukturprojekter, der er i gang. Køge Bugt Motorvejen udvides til fire spor i hver retning. Samtidig anlægges den nye jernbanestrækning mellem København og Ringsted. Dertil kommer det nye universitetssygehus med omkring 5.000 ansatte. Der er også store erhvervsinvesteringer. Det skyldes ikke mindst kommunens satsning på Skandinavisk Transport Center (STC), et stort erhvervsområde ved motorvejen, der tiltrækker virksomheder inden for lager, transport og distribution. 

For nylig kom så nyheden om, at medicinalgrossisten Nomeco vil investere en halv milliard kroner i et fuldautomatisk medicinlager på en 100.000 kvadratmeter stor grund i området. Her skal 170 ansatte håndtere medicin for omkring 11 milliarder kroner, som skal distribueres ud i hele Norden. Nomeco har sikkert forhandlet prisen, men med en vejledende pris på 500 kroner per kvadratmeter for byggegrunden skulle det give kommunen en indtægt i omegnen af 50 millioner kroner. Og sådan er det hele vejen igennem i Køge for tiden. Det vælter ind med private, statslige, regionale og kommunale investeringer.

Skriv hvad du søger