Foto: Claus Fisker / Scanpix
Foto: Claus Fisker / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 22 / 2015

Royalt besøg samler Danmark

Når Dronning Margrethe og Prins Henrik besøger Aabenraa Kommune, er der ikke kun fest og farver på programmet. Det royale sommertogt bruges også som en kærkommen lejlighed til at promovere de udvalgte kommuner og udviske nogle af myterne om Udkantsdanmark.
tekst Simon Lessel

Detaljerede drejebøger og forkromede minutplaner. Ekstra vinduespudsning og etablering af flagalléer. De danske kommuner forbereder sig i månedsvis for at være klar til regentparrets sommertogt. En årligt tilbagevende tradition, der har rødder helt tilbage til Christian 10.s tid. I år lægges vejen forbi Syddjurs Kommune, Vejle Kommune og Aabenraa Kommune, og i Aabenraa Kommune har man forberedt sig ned i mindste detalje på det royale besøg. 

Aabenraa på landkortet

I Aabenraa har man udarbejdet en minutiøs drejebog over dagen, og inden besøget har der været såkaldte fortropsbesøg med Kongehusets ceremonimester, hvor dagen gennemgås, inden den sendes til endelig godkendelse hos regentparret. Kaster man et blik i drejebogen, ses det, at majestæten skal se en af Aabenraas største familieejede virksomheder, Abena, der producerer børne- og voksenbleer, en nybygget skole i den sydlige del af kommunen og et nyt ældrecenter. Prinsgemalen skal blandt andet se det økologiske naturmejeri Naturmælk, der leverer mælk til Noma, og regentparret skal også ud at se et gammelt orgelbyggeri, der skal levere et nyt orgel til Gråsten Slot. Regentparrets besøg skal være med til at sætte Aabenraa på landkortet, fortæller borgmester Thomas Andresen (V), der også mener, at besøget er et indspark til debatten om Udkantsdanmark.

– Set med nationale briller i forhold til problematikken omkring de danske yderområder, så betyder regentparrets besøg, at der bliver sat to streger under, at vi er ét land, siger Aabenraas borgmester. 

Skriv hvad du søger