Foto: Hung Tien Vu
Foto: Hung Tien Vu
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2015

Yderkommuner kræver statslige arbejdspladser

I en ny og endnu ikke offentliggjort hvidbog kigger danske eksperter på, hvad andre lande har gjort for at løse strukturelle problemer. Storbritannien har gode erfaringer med at flytte statslige arbejdspladser ud i landet.
tekst Rudi Holm

Flyt 65.000 statslige arbejdspladser fra København til provinsen, og stop de mange centraliseringsreformer, der har været med til at skævvride Danmark de seneste mange år. Sådan lyder det fra organisationen Danmark på Vippen, der rummer såvel en stribe kommuner som Landdistrikternes Fællesråd samt flere erhvervs- og finansieringsvirksomheder.

– Reformerne skulle effektivisere til det fælles bedste, men vi mangler stadig at se hele gevinsten, og sådan tror jeg, at mange landkommuner har det. I dag ser det ud til, at det primært er de større byer, der høster gevinsterne. Vi har brug for, at der skabes klarhed over, hvor gevinsterne er, og få dem bredt ud, så alle får gavn af reformerne, siger et af bestyrelsesmedlemmerne i Danmark på Vippen, Slagelses borgmester, Stén Knuth (V).

Organisationen barsler i løbet af efteråret med en hvidbog, der vil beskrive Udkantsdanmarks store udfordringer og komme med forslag til løsninger. Et af dem går ud på at flytte en stor del af de statslige styrelser ud i landet.

Skriv hvad du søger