Foto: Thomas Wilhelm / Scanpix
Foto: Thomas Wilhelm / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2015

Brækkede arme kan ikke forebygges

Det giver ingen mening, at kommunerne skal betale for sportsskader og fødsler. Ny evaluering foreslår, at den kommunale medfinansiering målrettes indlæggelser, som kommunerne rent faktisk kan forhindre.

Når kommunerne skal betale, hver gang deres borgere bruger det regionale sundhedsvæsen, styrker det deres incitament til at arbejde med forebyggelse. Men flere kommuner påpeger, at medfinansieringen har en aftagende effekt på deres motivation, fordi de oplever, at der ikke er sammenhæng mellem deres indsats på sundhedsområdet og størrelsen på den regning, de får fra regionen.

Det er hovedkonklusionen i den evaluering af kommunal medfinansiering, som Danske Regioner, KL og staten efter lang tids finjustering har forhandlet på plads. Evaluering-en peger på både fordele og ulemper ved medfinansieringen og opridser tre mulige modeller for en ændring af ordningen.

Den største anke mod den nuværende model er, at kommunerne i mange tilfælde oplever, at de ikke har en chance for at påvirke regningen gennem forebyggelse, fordi de betaler for alle indlæggelser – lige fra håndboldspillerens sportsskade til blindtarmsbetændelser.

Skriv hvad du søger