Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2015

Ældre skal have serveret flere lokale fødevarer

Kommunerne Ringkøbing-Skjern og Roskilde er i gang med et fødevareudbud, der skal give ældre flere lokale råvarer i sæson på tallerkenen. Det handler om at understøtte det lokale erhvervsliv, men det gavner også klimaet og sundheden.

Når skolebørnene i den italienske hovedstad sætter tænderne i pastaen og en grillet courgette, er den højst sandsynligt produceret i nærheden. Politikerne i Rom har nemlig vedtaget, at skolemaden så vidt muligt skal laves af lokale råvarer. 

To danske kommuner vil nu prøve noget af det samme. Når de ældre i Ringkøbing-Skjern og Roskilde Kommune i fremtiden får nye kartofler fulgt op af friskplukkede jordbær med fløde, så skal rodfrugter og bær oftere stamme fra en lokal landmand. De to kommuner er nemlig i fuld gang med at udvikle et fødevareudbud, der udformes, så det sikrer flere lokale fødevarer og mad i sæson på taller-kenerne til de ældre og samtidig giver lokale fødevarevirksomheder et grundlag for vækst. De to kommuner er gået sammen med Madkulturen om at udvikle og afprøve, hvordan sådan et udbud, der er det første af sin art i Danmark, kan udformes. Madkulturen er en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Projektet får samtidig to millioner kroner i støtte fra Markedsmodningsfonden, der har som formål at hjælpe virksomheder med at få produkter hurtigt på markedet.

Udbuddene offentliggøres i efteråret 2015, og det er planen, at der skal ligge aftaler med de nye leverandører i starten af 2016. De skal i første omgang dække 90 procent af ældremaden i Ringkøbing-Skjern Kommune og 25 procent af ældremaden i Roskilde Kommune.

Nye kartofler og klima

Skriv hvad du søger