Statistikkerne tager ikke højde for de initiativer, kommunerne laver for at fastholde og udvikle, mener Læsøs borgmester. Foto: Sofie Amalie Klougart / Scanpix
Statistikkerne tager ikke højde for de initiativer, kommunerne laver for at fastholde og udvikle, mener Læsøs borgmester. Foto: Sofie Amalie Klougart / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2015

35 kommuner skrumper

Danmarks Statistik spår, at 35 kommuner vil have en negativ befolkningstilvækst over de næste 10 år. Storbyerne får den største vækst, hvor Københavns Kommune forventes at vokse med 19 procent. Fremskrivningen holder ikke, mener Læsøs borgmester.
tekst Emil Staulund Larsen

35 kommuner i primært Vest- og Sydsjælland, Fyn og Nord- og Vestjylland kan se frem til at blive mindre over de kommende 10 år, spår nye tal for befolkningstilvækst fra Danmarks Statistik. Særligt slemt ser det ud for Læsø, Lolland og Bornholm kommuner, der forventes at krympe med henholdsvis 12, 10 og ni procent. Derudover vil Langeland, Ærø, Morsø, Struer og Lemvig kommuner miste mere end fem procent af deres befolkning.  

– Statistikkerne tager ikke forbehold for de initiativer, vi har lavet i kommunen. Vi har ikke haft tilbagegang i befolkningen det sidste halvandet år, så jeg tror ikke på fremskrivningen. Hvis man skulle have troet på fremskrivninger fra 1990 til 2000, så ville øen ikke have eksisteret i dag, siger borgmester i Læsø Kommune Tobias Birch Johansen (V). 

Næppe overraskende er det storbyerne og kommunerne omkring København, der forventes at vokse mest. Særligt fører København og Frederiksberg kommuner an i befolkningstilvæksten, hvor de to kommuner forventes at vokse med 19 og 12 procent. Aarhus, Aalborg, Vejle og Horsens står til den største tilvækst i Jylland. 

Skriv hvad du søger