– Jeg kom ikke fra et hjem med restriktioner. Der var altid højt til loftet, når det kom til religion, fortæller Geeti Amiri om opvæksten med sine forældre på Amager. Foto: Joachim Rode
– Jeg kom ikke fra et hjem med restriktioner. Der var altid højt til loftet, når det kom til religion, fortæller Geeti Amiri om opvæksten med sine forældre på Amager. Foto: Joachim Rode
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2015

Vi har glemt de unge kvinder længe

Geeti Amiri kom til Danmark fra Afghanistan og har selv set flere af sine veninder blive radikaliseret i gymnasiet. Hun mener, at unge, kvindelige muslimer skal turde tage et reelt opgør med deres baggrund frem for at kaste sig ukritisk ind i en identitet som religiøs kvinde.
tekst Ole Obitsø

Geeti Amiri kan bogstaveligt talt ikke holde sin harme i sig, når hun taler om unge, danske kvinder, der bliver radikaliserede. “Altså, helt ærligt”, “hvad fanden”, “jeg kan blive så vred,” flyver det ud af hende, hvorefter hun undskylder og smiler. Der er ingen tvivl om, at Geeti Amiri mener det, hun siger.

Som eksempelvis at unge, muslimske piger skal turde tage ansvar for deres eget liv. Vi kan ikke altid skyde skylden på samfundet, hvis kvinder fra muslimske miljøer trækker sig væk fra samfundet, bliver radikaliserede eller i værste fald rejser til Syrien, mener hun. Det er i høj grad også de unge kvinder selv, der skal sige fra over for de religiøse dogmer og den identitet, dogmatiske tolkninger af islam fremelsker, siger Geeti Amiri.

– Det er opgør med deres familie og venner, mange af de her kvinder mangler. De skal turde sige til sig selv, at de er danske. De skal finde deres egen selvstændighed. Blive økonomisk uafhængige. De har alle forudsætninger for det. Men de bliver alle forført af et glorificeret billede af, hvordan det er at være en del af en gruppe, der er ”retledt”. Det er det, jeg ikke forstår. Hvis du tør definere din egen frihed, skal du også være klar på de tæsk, det medfører, siger hun.

Kvinde over eget liv

Skriv hvad du søger