Benjamin Barber, amerikansk samfundsforsker. Foto: Lars Horn
Benjamin Barber, amerikansk samfundsforsker. Foto: Lars Horn
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2015

Borgmestre burde styre verden

Nationalstaterne har fejlet. Der skal lokale praktikere til at løse problemerne, også de store globale udfordringer som klima, terror og migration. Den amerikanske samfundsforsker Benjamin Barber ser for sig en ny verdensorden, hvor borgmestre styrer.

Nationalstater er blevet en uduelig størrelse. Det er byer, borgere og borgmestre, der får hjulene til at køre og hverdagen til at fungere i praksis i en stadig mere komplekst globaliseret verden. Det budskab går rent ind hos tilhørerne forsamlet i Aalborg, hvor den amerikanske samfundsforsker Benjamin Barber er hovedtaler. Statsminister Helle Thorning Smith, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, Lars Løkke Rasmussen og flere andre Folketingspolitikere må smile høfligt, mens der bliver klappet lystigt af Barbers punch lines.

Amerikaneren bruger klimakonferencen COP15 i København i 2009 som eksempel. Her havde ledere fra verdens toneangivende nationer sat sig sammen for at finde løsning på den globale opvarmning.

– Som de sagde, så står vi overfor afgørende problemer, og så forklarede de, hvorfor de ikke kunne gøre noget. Men vi lærte noget andet i København, for borgmestrene kom også til COP15. Og de talte sammen, og de havde allerede en international organisation, der arbejdede med klima og miljø. De sagde, at uanset om staterne vil tage fat eller ej, så må vi gøre noget. 90 procent af verdens byer ligger ved vandet, og de er de første, der mærker konsekvenserne af vandstandsstigningerne i havene. Borgmestrene ved, at de ikke kan vente på handlingslammede nationalstater – de må handle nu, siger Benjamin Barber.

Skriv hvad du søger