Foto: Istock Photo
Foto: Istock Photo
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2015

Kommunerne skal på madvognen

Stifter af interesseorganisationen Stop Spild af Mad, Selina Juul, så gerne, at flere kommuner lavede en strategi for, hvordan de fik mindsket madspild.
tekst Ole Obitsø

I Hjørring Kommune har man haft en decideret nulskraldsby i Tversted. Og i Vejen Kommune planlægger man i 2015 at holde en Skraldiade for de 5-8-årige, der skal lære dem om vigtigheden af at holde styr på affaldet. Kommunerne forsøger på mange måder at få danskerne til at mindske deres affaldsproduktion. Men ifølge Selina Juul, der er stifter af interesseorganisationen Stop Spild af Mad, kunne kommunerne sætte stærkere ind.

Foto: Bjarke Bo Olsen / Scanpix

Samfundsmæssigt viser de seneste tal, at vi kan spare 11,6 milliarder kroner i Danmark ved at mindske vores madspild, fortæller Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad.

– De fleste kommuner har ikke strategier for at mindske madspild. Jeg synes, at kommunerne skal komme med på vognen og finde ud af, hvordan de kan mindske madspildet i det offentlige, siger Selina Juul.

Som foredragsholder har hun selv været i Tversted for at inspirere dem til at mindske deres madspild i forbindelse med projekt Nulskrald. Hun så gerne, at projektet ikke var stoppet med udgangen af 2014.

– Tversted er et fantastisk projekt, hvor man har sat midler af til at mindske madspild og mængden af affald. Man har samtidig også undervist borgerne i, hvordan de kan gøre det. Projektet viser, at når folk bliver bevidste om madspildet, så gør de også noget ved det. Men hvis man virkelig skal gøre noget, bør det være med vedvarende indsatser, siger hun.

LÆS OGSÅ Nu står mågerne for skud

Milliarder at hente

Blandt andet peger Selina Juul på, at kommunerne bør være interesserede i at hjælpe deres borgere med at mindske madspildet, fordi det kan spare samfundet mange penge.

– Samfundsmæssigt viser de seneste tal fra Landbrug og Fødevarer, at vi kan spare 11,6 milliarder kroner i Danmark ved at mindske vores madspild. Hvis vi ser nærmere på al madproduktion i verden, så er det en tredjedel, der går direkte til skraldespanden. Det er jo dumt, når vi bliver flere og flere om færre og færre ressourcer, siger hun.

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_2015_DK-6___Affaldsforside_263.jpg

Affaldstillæg

Danske Kommuner har udgivet et affaldstillæg sammen med Danske Kommuner nr. 6 / 2015.

Du finder alle artiklerne fra tillægget her

Hos kommunerne peger Selina Juul på, at man internt kan begynde at bruge mindre mad. Det kan ske ved at droppe store buffeter og i stedet servere a la carte-menuer i mindre portioner. Samtidig tror hun også på, at kommunerne kan få flere til at mindske madspildet igennem oplysningskampagner.

– Vi laver eksempelvis en skolekampagne om madspild hos Stop Spild af Mad, som de gratis kan blive en del af, siger hun.

LÆS OGSÅ Gamle veje kan blive grønne veje
FOR ABONNENTER

Derudover peger hun på, at kommunerne bør hjælpe borgerne med selv at kunne gå i gang med at mindske madspildet – eksempelvis ved at stille midler til rådighed for ildsjæle som i nulskraldsbyen Tversted.

– Måske burde man i kommunerne oprette en lille pulje til affaldssortering og madspild, som enkelte borgere eller foreninger kan søge om til initiativer. Der kunne sagtens være masser af lovende projekter ude blandt borgerne. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er utroligt vigtigt at få inddraget lokalsamfundet, hvis man skal gøre noget her, siger Selina Juul. • olo@kl.dk

Skriv hvad du søger