Martin Neess og Rikke Larsen arbejder begge i Holbæk, men har bosat sig med deres tre børn i landsbyen Gislinge små 15 kilometer uden for byen. Alle foto: Bo Nymann
Martin Neess og Rikke Larsen arbejder begge i Holbæk, men har bosat sig med deres tre børn i landsbyen Gislinge små 15 kilometer uden for byen. Alle foto: Bo Nymann
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2014

Landsbyer vender urbaniseringen på hovedet

Danskerne flytter fra landet til byen. Undtagen når de ikke gør det. I flere danske landsbyer har man faktisk decideret befolkningstilvækst. Blandt andet i superlandsbyen Gislinge, hvor man stadig har butikker, skole og masser af børnefamilier.
tekst Ole Obitsø

Under lyset fra en enkelt solstråle, der bryder igennem det ellers komplet grå maleri på himlen, ankommer toget fra Holbæk på den lokale station i landsbyen Gislinge. Ude i den ikke så fjerne horisont, på den anden side af en lang række nybyggede huse, kløver vingerne fra en guirlande af vindmøller luften. Inde i byens centrum, med Daglig Brugsen på den ene side og skole, SFO og børnehave på den anden, står et stedsegrønt, flere meter højt grantræ. 

Fra sit vindue kan den lokale herrefrisør Anker Søbjerg Hansen se over 100 mennesker, der er samlet rundt om træet. Selv om han har boet i Gislinge i over 40 år, kan han ikke mindes tidligere at have set så mange mennesker sammen på én gang i byen. Særligt er der utrolig mange børn, som løber rundt omkring deres forældre og træet, slår det ham.

Pludselig holder børnene op med at fare rundt, og en enkelt mand træder frem med et lille stykke papir i hænderne. Alle kigger på ham, kan man se fra herrefrisøren. Der er tavst et kort øjeblik, imens de alle venter.

Skriv hvad du søger