Foto: Nicolai Lorenzen
Foto: Nicolai Lorenzen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 32 / 2014

Valgdeltagelse tilbage i verdensklasse

Det kom bag på de fleste, at det ved kommunalvalget sidste år lykkedes at hæve valgdeltagelsen til det højeste niveau i 30 år. Der skal flere kampagner til, mener valgforsker Kasper Møller Hansen, og advarer mod ikke at lære af erfaringen, hvis man vil gøre sig håb om at holde niveauet næste gang.

Kommunalvalget 2013 var sådan set bare et helt almindeligt kommunalvalg. En række borgmestre blev udskiftet – 40 i alt – og hundredevis af byrådsmedlemmer røg henholdsvis ud i kulden og ind i varmen. Det føg gennem luften med forslag, bebrejdelser og luftkasteller – som det nu gør i en valgkamp.

Men noget var alligevel ikke så almindeligt endda. Nemlig vælgernes lyst til at deltage i valget. Hele 71,9 procent af de stemmeberettigede fandt nemlig vej til den lokale gymnastiksal eller forsamlingshus, hvor trampoliner og langborde var skiftet ud med båse med forhæng og stemmeurner. At det kunne lade sig gøre at hæve stemmeprocenten med 6,1, betegner professor mso i statskundskab, Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, som lidt af en senstation.

– Jeg er ikke i tvivl om, at kommunalvalget 2013 vil blive husket mange år frem i tiden. Tendensen i alle lande omkring os er en faldende valgdeltagelse. Derfor kom det også bag på os, at man kunne knække den kurve så markant. Vælgerne tog demokratiet til sig i en grad, vi skal over 30 år tilbage for at finde mage til, siger han.

Lokaldemokrati i top

Skriv hvad du søger