Foto: Jakob Carlsen
Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 32 / 2014

Stop kommunalt sundhedshysteri

Kosttyranniet er gået for vidt i mange skoler og daginstitutioner. Der fokuseres alt for meget på sundhed, og børn helt ned i børnehavealderen risikerer at udvikle et unaturligt forhold til mad.

Ingen kage til fødselsdagen. Nul pebernødder ved juletid. Slut med rosiner i bollerne. Nul-sukker-regimet er hverdag i flere og flere institutioner og skoler. Kommunerne indfører nul-sukker-politik i den bedste mening for at sikre de små medborgere en sund fremtid uden overvægt. Men de mange forbud giver ikke sunde børn. 

– Kommunerne tror, de får styr på sundheden, når de indfører en nul-sukker-politik. Men det er et fejlskud at forebygge på den måde. Det er et ekstremt regime, hvor man signalerer, at sukker nærmest er giftigt. Det giver flere problemer end løsninger. Nogle børn reagerer ved at spise endnu mere sukker, når de er ude af forbudszonen, mens andre bliver madforskrækkede og i værste fald udvikler en spiseforstyrrelse, forklarer Karen Wistoft, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik.

Hun har i flere år arbejdet med børns sundhed og trivsel og forklarer, at der med en nul-sukker-politik ofte følger en overdreven opmærksom på sund kost. Det kan være institutioner med regler om, at børnene så vidt muligt skal spise økologisk – også, når de deler boller ud. Eller børnehaver, hvor børnene ikke må smage på hinandens madpakker, fordi forældrene vil være helt sikre på, at deres barn udelukkende får økologisk mad. 

Skriv hvad du søger