Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2014

Flyt sportshallen ind på gågaden

Købstæderne sakker bagefter København og Aarhus i ræset om borgere og erhvervsliv. Regeringen smider nu 30 millioner kroner på disken, som 10 kommuner kan søge til byfornyelse, der skaber nyt liv i byerne.
tekst Peter Nielsen

Det nytter ikke, at provinsbyer konkurrerer med København om at have den længste gågade, for det skaber ikke et blomstrende handelsliv, men fremprovokerer butiksdød.  Ryk i stedet byens bibliotek og sportsaktiviteter ind til bymidten. For flere mennesker skaber dynamik og gør byen mere spændende.
Sådan lød budskabet fra Birgitte Bundesen Svarre fra Gehl Architects på en konference i Assens i sidste uge om, hvordan byplanlægning kan styrke købstæderne i konkurrence med storbyerne. 

Her præsenterede hun bidder fra en analyse af bylivet i Lemvig, Assens og Haslev. Og der er liv i købstæderne, men ikke i bymidten. Folk opholder sig ofte i dagligvarebutikker og idrætshaller uden for bymidten, viser analysen, som har målt antallet af fodgængere i gågaderne eller det årlige besøgstal i lokale idrætshaller. Haslevs sportsanlæg Sofiendal kan eksempelvis godt konkurrere med Den Blå Planet i København, fordi de hver især har 1,1 million besøgende.

– Butikkerne lægger sig, hvor folk er, og det er ikke nødvendigvis i bymidten, men i byens yderkanter. Derfor skal vi finde nogle metoder til at binde byerne sammen, så de bliver funktionelle, sagde minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).

Millionpulje

Skriv hvad du søger