Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2014

Borgmestre i opgør om udligningen

En gruppe provinsborgmestre vil af med den særlige hovedstadsudligning. Det kan de godt glemme alt om, lyder det fra hovedstadskommunerne. Regeringen sparker sagen til hjørne.

Som et andet isbjerg, der nogle gange er under vande og andre gange over, er udligningsdiskussionen kommet op til overfladen igen. Denne gang er det hovedstadsudligningen, der står for skud. En bedaget størrelse fra 1937, som oprindelig skulle afhjælpe Københavns Kommunes økonomiske udfordringer, og som i dag flytter 2,6 milliarder kroner mellem de 34 kommuner i hovedstadsområdet.

Ordningen har ad åre overlevet sig selv, mener en gruppe borgmestre fra provinsen anført af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S). Med i gruppen er også Holstebros borgmester H.C. Østerby (S).

– Jeg anerkender fuldt ud, at København er et lokomotiv for vækst, men vi må også bare sige, at der er sket meget siden 1930’erne. Det må være sund fornuft at tage bestik af det, siger han og foreslår, at Finansieringsudvalget under Økonomi- og Indenrigsministeriet foruden konsekvenserne af beskæftigelsesreformen skal se nærmere på hovedstadsudligningen. 

Minister freder ordningen

Skriv hvad du søger