Foto: Thomas Kokholm
Foto: Thomas Kokholm
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 23 / 2014

Stridslystne svenskere til valg

Landskronas politikere er udpeget som de mest stridslystne i Sverige. I en by med 15 procent arbejdsløshed er erhvervspolitik det hotteste emne. Og så er der problembarnet Sverigedemokraterna, der her får tre gange så mange stemmer som på landsplan.

Selvom Landskrona slår negativt ud på en lang række socioøkonomiske parametre, så er alt nu meget pænt, stille og roligt på hovedgaden i Landskrona denne sommerdag i september, hvor der er to uger til valget til byråd, länsting og riksdag.

Lygtepælene er ikke plastret til med valgplakater som herhjemme, men på Skånetrafikkens busser har partierne købt plads. Her afsløres det altoverskyggende tema. ”Rösta for jobben”, skriver Socialdemokraterna. ”Vi fokusera på jobben i allt vi gör”, skriver Moderaterna. Alle partier adresserer, at den skånske kommune med 43.365 indbyggere har ét stort problem: En arbejdsløshed på 15 procent. I byen, der ligger mellem Malmö og Helsingborg, har den lokale Rotary-klub arrangeret valgmøde på Hotel Öresund.

– I en by, hvor der er brug for Vänsterpartiet til at føre erhvervspolitik, er der noget galt, lyder det sloganagtigt fra Henning Süssner Rubin, der er frontfigur for det mest venstreorienterede parti, som går til valg på en langt mere progressiv erhvervspolitik.

Strandberg styrer

Skriv hvad du søger