Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2014

Vi taler for lidt om samarbejde

Den offentlige sektor skal blive bedre til at dyrke det bedste fra begge verdener, hvis OPS skal rykke noget, mener director Simon Kaiser fra konsulenthuset Accenture, der rådgiver blandt andet kommuner.

Der er særligt ét paradoks, som gennemsyrer diskussionen om offentlig-privat samarbejde i Danmark: selve betegnelsen. Den er nemlig ikke helt dækkende for virkeligheden, mener Simon Kaiser, der som director i Accentures afdeling for Health and Public Sector Management Consulting blandt andet rådgiver kommuner. 

– Det hedder faktisk offentlig-privat samarbejde. Det indebærer, at den offentlige sektor sammen med den private leverandør leverer ydelsen. Ellers er det ikke et samarbejde. Når vi taler om offentlig-privat samarbejde, er der simpelthen for meget fokus på ”offentlig” og ”privat” og for lidt på ”samarbejde”, siger Simon Kaiser og fortsætter:
– Det handler meget tit om udbud, og det er jo også fint, men jeg synes, vi skal bevæge diskussionen over mod, hvilke opgaver det offentlige ønsker at løse, og hvilke den private sektor skal løse. Det kræver en organisatorisk transformation i kommunerne, hvis det offentlig-private samarbejde skal bevæge sig ud over forsøgsstadiet, hvor vi befinder os nu.

Andre kompetencer

Ifølge Simon Kaiser kræver det, at kommunerne bevæger sig væk fra at være driftsorganisationer til at være kontraktholdere. Det kræver helt andre kompetencer.

Skriv hvad du søger